Labels

Saturday, December 24, 2011

Cozonac cu rahat la masina de paine

Cozonacul cu rahat este preferatul copiilor mei. Mie imi place cel cu nuca, dar il fac mai rar :(




Ingredientele:
500 g faina 
oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
esenta de rom
200 g rahat


Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura pana ajungem la consistenta moale, dar nelipicioasa (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Taiem rahatul. Vedeti aici cum;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform rahatul taiat, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar. Eu am presarat si cativa  fulgi de ciocolata :)


Enjoy!

Cheesecake - in stil New York

Nu va lasati descurajati de lungimea retetei! Citind, pare greu de facut, dar, sincer, este extrem de usor. Prepararea dureaza undeva la 15-20 minute, maxim. Timpul de coacere si de refrigerare inainte de servire este insa unul destul de mare, dar rezultatul merita asteptarea :)



Ingredientele:
Blatul
200 g biscuiti digestivi
50 g zahar
110 g unt topit
Crema
1 kg crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
35 g faina
5 oua la temperatura camerei
80 ml smantana pentru frisca
1 lingurita coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Topping
240 g smantana
30 g zahar
1/2 fiola esenta de vanilie

Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (eu ii pun in robotul de bucatarie si cam in 10-20 secunde sunt gata) apoi ii amestecam cu  zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm, apoi o bagam la frigider.
2. Crema: In continuare vom folosi mixerul. Daca nu aveti unul, cred ca puteti lucra si manual, dar este destul de lucru, fiind cantitate mare de ingrediente. Asadar, punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica pana este omogenizata frumos. Adaugam zaharul, apoi faina si le incorporam in crema de branza. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, unul cate unul. Adaugam apoi smantana pentru frisca, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Compozitia rezultata (este destul de lichida, nu va speriati :)) o turnam in forma pe care am tapetat-o la pasul 1, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute. Dupa scurgerea celor 15 minute, micsoram temperatura la 120 grade si mai lasam la cuptor inca 60, pana la 90 de minute. Puteti scoate din cuptor atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale, se vede umed (nu lichid!).
3. Topping: Amestecam smantana (din cea obisnuita, acra) cu zaharul si esenta de vanilie. Scoatem prajitura din cuptor, turnam peste ea amestecul de smantana si mai dam la cuptor inca 15 minute. Gata cu coptul!
4. Dupa ce scoatem din cuptor, pentru a nu se crapa, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se raceasca in forma, apoi dati la frigider cateva ore (minim 2-3).


Make it delicious!